Despre înfrângere – Nicolae Geantă

Liceeni cu note nesatisfăcătoare la bac. Triști, demoralizați, învinși… Cu capul plecat. „Există înfrângere?”, i-am întrebat empatizând cu ei. „Există!”, mi-au mărturisit ofuscați. „Nu există”, le-am replicat apropiindu-mă de decepționați. Uimire pe fața lor…

„Există frunze înfrânte?” Tăcere. „Nu, pentru că în ciuda faptului că au căzut răpuse de ger, că s-au lipit de pământ, frunzele trăiesc prin copac. La primăvară vor da altele”. ADN-ul nu e în ele, ci în copacul ce nu poate fi distrus de zăpadă…

„Există înfrângere?” „Există. Însă nu sunt cu adevărat înfrânți decât cei ce n-au luptat niciodată”. Paolo Coelho spune despre ei că vor zice cu mândrie: „N-am fost învins niciodată!” Dar nici nu vor putea mărturisi că au avut vreo victorie! Vai de cei ce n-au fost niciodată înfrânți! Nu vor învinge niciodată în viață!

Le-am spus liceenilor despre ultimele zile ale Domnului Isus. Se părea că e înfrânt. Ierusalimul nu l-a acceptat. Iuda l-a trădat. Petru s-a blestemat că nu-L cunoaște. Ioan a fugit ca o potârniche. Ucenicii s-au ascuns. Pilat l-a condamnat. Preoții îl blestemau. Poporul îl huiduia. Tâlharii îl sfidau. Satana îi șuiera în urechi: „Nimeni nu-i de partea ta!” Isus a murit. A fost pus în mormânt. I-au sigilat cavoul! Înfrângere pe toate planurile!!! Dar Dumnezeu, l-a înviat! Azi, cine-i cel mai victorios din istoria lumii? Și cine a dat lumii mai mulți campioni?

Uneori și aleșii Domnului au înfrângeri. Dar, tocmai de aceea Dumnezeu le permite: să aibă de unde să se ridice! Apoi vor striga ca David: ” Voi învăța căile Tale pe cei ce le calcă și păcătoșii se vor întoarce la Tine!”

Înfrângerea e pentru eroi. Fără luptă nu-s vânătăi. Dar, nici cunună! Cicatricele eroilor sunt medalii. Doar ei au onoarea de a pierde și bucuria de a câștiga!

Ai câștigat? Continuă. Ai pierdut? Continuă. Numai continând ești pe drumul cel bun…

Nicolae Geantă