Înfrângerea face și eroi – Nicolae Geantă

O tânără vrea să se sinucidă. Iubitul… Alta a renunțat la nuntă. Soacra… Un frate nu mai merge la biserică. Păstorul… Altul s-a luat iar de fumat. Satana… Iar altul vrea să divorțeze. Ați ghicit, ea e de vină. Un licean e exmatriculat. Absențele… Alt grup… picotesc cu aripile tăiate după simulările proaste care-i pun pe tușă la bac. Pe toți i-am văzut triști, demoralizați, învinși… „N-avem ieșire!”

„Există înfrângere?”, am întrebat liceenii, empatizând cu ei situațiile de mai sus. „Există!”, mi-au mărturisit ofuscați. „Nu există”, le-am replicat apropiindu-mă de bănci. „Există frunze înfrânte?” Tăcere. ”Nu! Pentru că în ciuda faptului că au căzut de ger, că s-au lipit de pământ, frunzele trăiesc prin copac. La primăvară vor da altele”. Frunzele nu-s învinse datorită copacului.

„Există înfrângere?” „Există. Însă nu sunt cu adevărat înfrânți decât cei ce n-au luptat niciodată”. Paolo Coelho spunea despre ei că vor zice cu mândrie: „N-am fost învins niciodată!” Dar nici nu vor putea mărturisi că au avut vreo victorie. Brazilianul mai zice: „Vai de cei ce n-au fost niciodată înfrânți! Nu vor învinge niciodată în viață!”

Le-am spus liceenilor despre ultimele zile ale Domnului Isus. Se părea că e înfrânt. Ierusalimul nu L-a acceptat. Iuda L-a trădat. Petru s-a blestemat că nu-L cunoaște. Ioan a fugit ca o potârniche. Ucenicii s-au ascuns. Pilat L-a condamnat. Preoții Îl blestemau. Poporul Îl huiduia. Tâlharii Îl sfidau. Satana Îi șuiera în urechi: „Nimeni nu-i de partea Ta!”. Isus a murit. A fost pus în mormânt. I-au sigilat cavoul! Înfrângere pe toate planurile!!! Dar  Dumnezeu, L-a înviat! Azi, cine-i cel mai victorios din istoria lumii?

O înfrângere, spunea Nicolae Iorga, este mijlocul prin care vedem ce ne lipsește pentru a învinge! Și tot el zicea că pot fi biruințe care te coboară și înfrângeri care te urcă! Nu crezi c-ar fi timpul să te ridici?

Înfrângerea e pentru eroi! Cicatricile lor sunt medalii. Doar ei au onoarea de a pierde și bucuria de a câștiga!

Nu ești înfrânt atunci când sângeri nici ochii când în lacrimi ți-s, adevăratele înfrângeri sunt renunțările la vis! Radu Gyr  

Nicolae Geantă