Ucenici cu crucea goală – Nicolae Geantă

O doamnă a intrat într-un magazin să-și cumpere un crucifix. Amabilulul vânzător a întrebat-o zâmbind: „Doriţi o cruce goală sau una cu un trup răstignit pe ea?”.

Bisericile cotidiene nu se confruntă cu lipsa predicilor,a studiilor biblice, a corururilor, fanfarelor sau enoriaşilor. Şi nici cu lipsa rugăciunilor (căci rugăciuni lungi se fac, dar ne lipseşte credinţa!). Bisericilor le lipsesc ucenicii cu cruce. Aceia care pot întoarce obrazul, care sunt gata să ierte orice gafă, să bage mâna în buzunar când văd cerşetori (chiar la uşa bisericii), să alerge zeci de kilometrii pentru un suflet căzut în păcat. Lipsesc ucenicii care sunt gata să dezbrace haina și s-o lase săracilor, să dea clemenţă risipitorilor, să accepte că Dumnezeu are totul sub control.

Ucenicizarea nu înseamnă (doar) evanghelizare. Hristos nu ne-a trimis să evanghelizăm, ci să facem ucenici. Ucenicizarea nu înseamnă numai să dai noi-testamente prin parcuri, să vâri broşuri în cutiile poştale de la bloc, să strigi la păcătoşi cu portavocea în mall-uri, să dai interviuri la radio ori televiziune. Și nici măcar să scrii (bine) pe Internet. Ucenicizarea înseamnă trăire. Ca Hristos! Altfel, suntem ucenici cu crucea goală!

O cruce goală nu are valoare. E o banalitate. Un nimic. Chiar dacă e din aur, chiar dacă e capodoperă de artă. O cruce goală are decât două lemne, îmbinate de cuie, numai bune de pus pe foc. E viitoare cenuşă!

O viaţă de vorbe goale, de declaraţii grozave, de promisiuni neonorate, de ucenici duplicitari, de oameni nenăscuţi din nou, e de fapt o ucenicie cu crucea goală. O ucenicie în care ne permitem să bârfim, să calomniem, să minţim, să înşelăm. Să ucidem. Cu mitraliera din gură. Crucea goală ne permite să venim neîmpăcaţi la Masa Domnului. Să cântăm cu păcatele în buzunare. Să privim fraţii din avion. Atât de mici! Ucenicia cu crucea goală ne permite să ne etalăm toate nimicurile pe facebook, să aruncăm injurii pe Internet, să calomniem sub nume anonime! Să devenim hiene internauți! Să comentăm teologie fără să avem argumente! Concluzie: să nu ne mai temem de Hristos!

Ucenicia cu crucea goală e mângîiere de egoism, e autoidolatrie. De fapt, pe cruce ne punem pe noi! Prin urmare, rămâne  goală!

O cruce goală aduce ocară. (Crucea era folosită ca elemnt de tortură. Cei atârnați pe lemn erau considerați blestemați). Dar o cruce cu Hristos răstigit aduce har, mântuire, veşnice!

Crucea nu a fost goală! Pe ea a atârnat un Om. Acum eu și dumneavoastră avem pentru ce să trăim! Și să murim. Crucea goală e mai mult decât succesul, inteligența, plăcerea, puterea. Crucea e viață! Crucea e înviere!

Să purtăm totdeauna o cruce cu Hristos pe ea! Ca lumea să-L vadă pe Răstignit, să trăiască asemeni Lui. Fugiți de ispita de a fi ucenicii ce arătați o cruce goală. În spatele ei se ascunde diavolul!

Nicolae Geantă